19 Şubat 2015 Perşembe

BENİM ÇANTALARIM

BAVUL, SIRT ÇANTASI VE BEL ÇANTASI

İlk yazıda kendi deneyimlerinden yola çıkarak, seyahat çantasında olması gerekenleri yazdım. Benim çantamda burada yer alan liste ve fazlası var. Sanıyorum fazla şüpheci olduğum için özellikle sağlık çantam daha geniş. Göz ilacından sargı bezine kadar yok yok.

Çantam değil çantalarım tabii ki. Geziye çıkarken en pratik yöntem sırt çantasını yüklenmek. Ama gezi iki günden uzunsa ve hele ki kadınsanız bu pek olası değil. Ben küçük bir bavul, bir sırt çantası ve bir bel çantasını tercih ediyorum.

BAVUL


Bavulda sürekli yanımda olması gerekmeyen şeyler yer alıyor. Yukarıda gördüğünüz tipteki bavullar, çift taraflı dolduruldukları için çok kullanışlı Alırken üst kapağın içten fermuarla kapanarak ayrı bir bölme oluşturmasına dikkat edin. Böylece içine koyduğunuz şeyler çapraz atkılardan fırlayıp alttakilerle buluşmuyor :) Ayrıca üst kapağın üzerinde fermuarlı bölümler varsa daha da kullanışlı. Tabii ki değişik fiyatlarla bir çok seçenek mevcut.

Önemli: Bavulunuzun kilidinde mutlaka TSA kodu olsun. TSA kodlu kiliterde küçük bir anahtar yuvası bulunuyor. Bu sadece havalimanı güvenliği-polisinde bulunan bir anahtarla bavulunuzun açılabilmesini sağlıyor. Aksi takdirde bagajınızdan şüphelenilirse, her türlü yöntemle açmaları-kırmaları yasal. ABD başta olmak üzere bazı ülke gezilerinde zorunlu.

SIRT ÇANTASI

Sırt çantamda ise fotoğraf makinem, havanın ısınması ya da soğuması halinde kullanılabilecek yelek, mont ya da şemsiye, güneş gözlüğü vs.  ile kitap ve haritalar yer alıyor. Şarj aletlerimde küçük bir çantanın içinde sırt çantasının yüklerinden. Su da olmazsa olmazlardan.
Sırt çantasını bilinen spor markalarından (Adidas, Columbia, Nike vs.) sadece çanta üreten (Jansport vs.) ve daha da özel üretim yapan sonsuz seçenek var. Alırken en önemlisi, çantanın tek omuzla da taşınabiliyor olmasına dikkat etmek. Bazılarının askıları yumuşak ve tek omuzla taşırken (hele ki omuzlarınız geniş değilse) zorluk yaşanıyor. Askıların kalın ve mümkünse dokulu (bedene oturan bölümü lastik gibi olanlar daha da iyi) olması kullanışlılığını artırıyor. Ha bir de su koyacak bir filesi olmasına dikkat edin.


Bu büyük bir model. Kısa süreli seyahatlerde her şeyi toplayabilecek türden. Ama benim tercihim değil. Çok büyük ve yüklü olunca beni zorlayabilir. İtiraf edeyim, hiç böyle bir çantam olmadı. Muhtemelen olmayacak da...












İşte bu ikisi benim tercih ettiğim modeller.Çok gözlü, rahat, istersen bir çok şey yerleştirebileceğin, aradığını rahat bulabileceğin modeller.













Ne kadar çok gözü var farkında mısınız? Doldur doldur dur. Yolda aldığın hediyelik ıvır zıvır ile yiyecekleri buna koymak çok rahat.










İsterseniz yorulduğunuzda oturmanızı sağlayacak modeller de var



BEL ÇANTASI


Bel çantam ise kemerini pantolonun britine geçirince en azından beni kolay hedef olmaktan kurtarıyor. Kendimi daha güvenli hissediyorum. Pasaportum, cüzdanım, defterim ve kalemim bel çantamda her daim olanlar. İşte tercih edebileceğim iki model.



Tabii ki bel çantası yerine çapraz asılan modeller de var. Bir çok kişi onları kullanıyor ve çok rahat buluyor. Ben onların askılarının ufak bir darbeyle kesilip çalınabileceği kanaatindeyim. Ancak mont gibi en dıştaki giysinin içine giyebilerek kullanabilirim. Ancak yeni bir ürün keşfettim. Çantanın hem askılarında hem de kendisinde dokumanın içine gizlenmiş, ağırlık yapmayan, gözle fark edilemeyecek ancak kesilmeyi önleyen metal bir ağ var. Bu da bir sonraki yazının konusu olsun. Bol ve mutlu geziler.

3 Şubat 2015 Salı

GEZİ ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Gezi ÇANTA'sı

Gezi ÇANTASI'nda olması gerekenler


ÇOK ÖNEMLİ
Pasaport, uçak bileti ve geziyle ilgili evrak, cüzdan, ev anahtarı.

TEKNOLOJİ
Fotoğraf makinesi, kamera, cep telefonu v.b. ile şarj aletleri.

GİYSİLER
İç çamaşırı, pijama-gecelik, çorap, tişört, sweatshirt, gömlek, pantolon, etek, elbise vs.
Yürüyüş ayakkabısı, terlik
Yaz için: Plaj ve yüzme giysileri, plaj havlusu, sandalet, şapka
Kış için: Bot, anorak, şemsiye, şapka, eldiven, atkı vb.

OLMAZSA OLMAZ
Kitap, defter, kalem (kağıdın güzelliği bir başka :)) güneş gözlüğü, güneş koruyucu krem, kağıt mendil, ıslak mendil.

SAĞLIK ÇANTASI
Kullandığınız günlük ilaçlar, yara bandı, doktorun önereceği  alerji kremi (Böcek sokmaları vs. için), doktorun önereceği steril göz damlası ve yara merhemi.

GÜNLÜK BAKIM ÇANTASI
Tarak-fırça, deodorant, diş fırçası-macunu, makyaj malzemesi, tırnak makası, törpü (kadınlar için seçenekleri çoğaltmak mümkün. Oje, cımbız -Sadece güzellik için değil ya elinize diken batarsa- vs. vs.) 

OLSA İYİ OLUR
Sinek kovucu ilaç, çakı, katlanabilir çatal-kaşık-bıçak